g Medir - Das Rohr
Ihr Warenkorb ist derzeit leer.
Banner
La canya
Arundo Donax L, avui coneguda amb el nom de canya, és una planta perenne de la família de les gramínies que viu a tota la regió mediterrànea, on està profusament extesa, tant és així que ara com ara ens seria molt difícil concebre el paisatge mediterrani sense la seva presència. Sovint s'ha dit que és una espècie introduïda, però no sembla pas que hi hagi cap dada concluent per pensar aixó, ans al contrari la seva utilització per les poblacions mediterrànies es remunta a les civilitzacions més antigues de la conca. La canya, gràcies a les seves característiques de duresa, flexibilitat i fàcil manipulació, arrelà en la cultura material dels pobles mediterranis. Així en podem trobar diferents utilitats en agricultura i artesania.
Pot servir per protegir i subjectar tot tipus de plantes o arbres, bastar-ne i transportar els seus fruits, pot sostenir els sostres de les cases i emblanquinar els murs, pesquem amb canya i sobretot fem música. La seva utilització com a font de música pot remuntar-se a més de 5000 anys. Avui les llengüetes per els instruments musicals continuen fent-se amb la fusta d'Arundo donax, el mateix material que s'ha utilitzat al llarg de la història d'aquests instruments. Aquest és un cas no gaire frequent, en el que la moderna tecnologia ha sigut incapaç de desenvolupar un substitut satisfactòri malgrat tots els esforços realitzats sobre una gran varietat de materials.
Biologia
La canya comú (Arundo donax L.) pertany al gènere Arundo, el qual conté 6 espècies difoses per tots els països càlids. A. donax L és la més difosa i la millor coneguda.

A. donax L.
A. conspicua Forst.
A. pliniana Turra.
A. formosana Hack.
A. fulvida J.Buck.
A. richardi Endl.
Arundo donax és una gramínea perenne amb les tijes -canyes- molt endurides i llenyoses a partir del segon any, les quals surten d'un rizoma rastrer i ramificat situat a poca profunditat. Quan la terra és substanciosa i te tota l'aigua que necessita pot arribar als 8 metres d'alçada i a un diàmetre a la base de més de 35 mm.
Disseny: Marc Garrido i PuigProgramació i desenvolupament: Girotecnics Tecno. Info. SL.